De verhalenpalen van Haarlemmermeer

verhalenpalen Haarlemmermeer

Ken je de verhalenpalen van Haarlemmermeer al? Dat Haarlemmermeer een rijke geschiedenis kent, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Haarlemmermeermuseum De Cruquius nam het initiatief voor een ‘buitenmuseum’ en zo ontstonden de verhalenpalen op 20 locaties door Haarlemmermeer. De palen beschrijven de geschiedenis van de locatie. Niemand minder dan wethouder Cultuur Marja Ruigrok neemt je mee langs deze belangrijke erfgoedroute.

Schakels aan de Ketting

Sinds 2015 bestaat het erfgoedproject ‘Schakels aan de Ketting’. Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius nam het initiatief voor deze erfgoedmarkeringen en -routes. Op 20 locaties tref je de zogenoemde verhalenpalen als schakels aan een ketting. De palen vertellen de geschiedenis van de locatie. Onze rijke geschiedenis ligt door deze verhalenpalen letterlijk op straat.

Waterwolf

Iedere paal staat voor een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Verhalen over de woeste jaren toen Haarlemmermeer nog een meer was (eigenlijk meerdere meren). Een meer met een landvretend karakter, vandaar de naam Waterwolf. Of het verhaal van de bloedige gevechten tussen de Watergeuzen en de Spanjaarden. Het verhaal van Haarlemmermeer is een verhaal van pioniers. Van stoere mannen en vrouwen. Van durvers en doeners. Van mensen die van de modderige bodem van een meer één van de meest welvarende en dynamische gemeenten van Nederland hebben gemaakt. 

Foto: Jennifer Diels

Verhaal van Haarlemmermeer

Ik vind het erg belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de verhalen, tot de kennis van en over ons erfgoed. Daardoor ga je je meer verdiepen in onze geschiedenis. Het fascinerende verhaal van Haarlemmermeer geeft identiteit, we voelen een gezamenlijk verleden. Een verhaal waar je trots en verbondenheid aan kunt ontlenen. 

Iedere verhalenpaal heeft een naam, een naam die iets zegt iets over de geschiedenis van de locatie. Er is een toelichtende tekst en een plattegrond en een QR-code geeft toegang tot achtergrondinformatie. Leuk detail: alle palen zijn hergebruikte meerpalen. De lettersculpturen zijn al van grotere afstand zichtbaar en vormen zo een landmark in het landschap. De geteerde hardhouten palen, emaillen borden en matzwart staal van het ruimtelijk ontwerp passen bij de Hollandse stoerheid van Haarlemmermeer. 

Foto: Jennifer Diels

Fiets- en wandelroutekaart

Op de nieuwe fiets- en wandelroutekaart van de gemeente Haarlemmermeer staan alle 20 verhalenpalen opgenomen. De kaart is gratis verkrijgbaar bij het VVV-informatiepunt in boekhandel Stevens (Hoofddorp), alle hotels, het raadhuis en op verschillende locaties langs de fiets- en wandelroutes op de kaart. Zoek een leuke route uit en ga op pad! Er valt hier nog zoveel te ontdekken!

Over Marja Ruigrok 

Wethouder-Marja-Ruigrok

Beroep: Wethouder Economie & Innovatie, Verkeer & Vervoer en Cultuur
Motto: ‘Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen‘.
Dit advies heb ik altijd in praktijk gebracht. Door kennis, ervaring en inkomsten te delen en een bijdrage te leveren aan mijn omgeving.
Ondernemerszin is de rode draad in al mijn activiteiten. Ondernemerszin in de brede betekenis van het woord: ruimte voor initiatieven, innovatie en inspiratie.

Locaties Verhalenpalen

01. LIJN – Spoor en dijk: hoek Kruisweg/Paxlaan
02. DUIK – Dr. Nanningabad: bocht Ramaerstraat het Wilsonpad op, vlak voor de brug over het water
03. BOER – Graan voor Visch: fietspad langs Hoofdweg ten zuiden van bushalte Hoofdweg/Molen
04. GEZAG – Oude Secretarie: kruising Bennebroekerweg/Hoofdweg oostelijke richting
05. VERZET – Onderduikadres: dichtstbijzijnde adres: Rijnlanderweg 1253
06. LIED – J.P. Heije: Dr. Heijepad, bij ingang Begraafplaats, bij hek
07. SPADE – Begin Ringvaart: Hillegommerdijk t.o. 423
08. EEND – Eendekooi Stokman: Spieringweg 259 Vijfhuizen, bij de ingang naast het pad richting de eendekooi
09. DORP – Verdwenen dorp Nieuwerkerk: fietspad aan de Schipholweg naast de doodlopende weg richting adres Schipholweg 695
10. HOEVE – Badhoeve: langs het fietspad van de Nieuwemeerdijk t.o. de brug over de Ringvaart naar Langsom
11. FORT – Fort aan het Schiphol: fietspad langs de Ringvaart t.o. tunneltje onder de N231/Nieuwemeerdijk. Vlakbij viaduct de A9
12. SLAG – Zeeslag 1573: naast het fietspad nabij de rotonde Schipholweg/Spaarnwoudeweg
13. MUNT – Romeinse vondst: hoek Kaagweg/Huigsloterdijk
14. DIEP – Diepe kavel: langs het fietspad bij het crematorium aan de Hoofdweg 1100 oostzijde
15. FRUIT – Olmenhorst: Landgoed de Olmenhorst, Lisserweg 481, Lisserbroek
16. STOMP – Stompe Toren: Kerkweg, nabij de Stompetoren, tussen inrit boerderij en het fietspad naar Spaarndam
17. RUIG – Ruigoord: Amsterdam, westelijk Havengebied, straat nabij Ruigoord
18. GEUS – Spaarndammerdijk: Halfweg, Verenigde Binnenpolder
19. VINK – Vinkebrug: Halfweg, Vinkebrug/Groeneweg
20. VUUR – Gemaal de Cruquius: Cruquiusdijk 27, Cruquius

De verhalen van de palen lees je op de website van gemeente Haarlemmermeer.

Volg ons!

Volg Hoofddorp Cityblog via social media en blijf op de hoogte van de leukste hotspots en events van Hoofddorp & omgeving!


Hoofddorpse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Hoofddorp en omgeving of heb je een andere gouden tip?