#stayathome: fotografe Martine Goulmy maakt raamfoto’s van Haarlemmermeerders

Raamproject Martine goulmy

In deze crisistijd ontstaan positieve initiatieven. Geïnspireerd door een fotoreportage waarbij gezinnen die ‘opgesloten’ zitten in hun huizen op de foto werden gezet, startte fotografe Martine Goulmy haar eigen raamproject #stayathome met mensen uit Haarlemmermeer. Ik heb een aantal geportretteerden geïnterviewd en vroeg hen wat voor positiefs zij halen uit deze onwerkelijke en unieke situatie. En natuurlijk deed ik zelf ook mee aan deze serie raamportretten die een tastbare herinneringen vormen aan een bizarre periode.

Raamproject: #stayathome

Martine gaat voorlopig nog even door met dit project. Dus: woon je in Haarlemmermeer en wil je ook graag op de foto? Stuur dan een berichtje naar info@goulmydesign.nl

Fotocredits: Martine Goulmy

#1 Esther met dochter Leonie en zoon Thom – Nieuw-Vennep

“Het is fijn om veel tijd met elkaar door te kunnen brengen. Het is erg leuk om te ervaren hoe snel de kinderen nieuwe vaardigheden leren. Zowel wat betreft stof van school, het omgaan met de digitale lessen en in de flexibiliteit die ze tonen om met deze nieuwe situatie om te gaan. Het is daarnaast mooi om te zien hoe creatief ondernemers met de situatie omgaan.”

#2 Emile en Iris met zoons Owen en Ian – Nieuw-Vennep

“Ons leven voor het coronavirus zag er onregelmatig uit. Emile vliegt veel voor zijn werk en ik ben sinds 1 jaar als zelfstandig reisadviseur aan de slag gegaan. Hierbij ben je ook veel van huis. Door het coronavirus ligt het reizen voor ons beiden stil en betekent het dat wij nu iedere maaltijd met elkaar zijn. Daarnaast genieten wij van de extra tijd om bordspellen te spelen en dat wij de kinderen kunnen helpen met hun schoolwerk. Maar onder al dit moois schuilen tranen, maar wij blijven lachen.”

#3 Manuela met dochter Leanne en zoon Kjeld – Nieuw-Vennep

“Het positieve aan deze bizarre tijd is gezellig met elkaar avondeten, want er is geen voetbaltraining of musical lessen. En op zondag weer met elkaar ontbijten. Met het gezin een goede serie kijken, een lege agenda want je kan toch nergens naartoe, het boek lezen dat er al een tijd ligt en de beroepssectoren die moesten ‘schreeuwen’ om gezien te worden…worden nu bejubeld. Een enorme realitycheck! En vergeet niet dat de lucht schoner is geworden, de aarde krijgt een adempauze.”

#4 Kim met dochter Jasmijn en zoon Lars – Nieuw-Vennep

“Wat een gekke tijd is dit toch…scholen die dicht zijn, met mooi weer niet naar het strand of bos kunnen. We kunnen niet thuis werken, dus als we dan even met elkaar zijn maken we het extra gezellig thuis. De kinderen hebben al een keer in een hut geslapen en op zaterdag is de keuken altijd een restaurant. We helpen de kinderen met hun schoolwerkjes en bij mooi weer lunchen we op ons balkon. We hopen dat alles weer gauw normaal wordt en we weer naar de opa’s en oma’s kunnen, want die missen we wel.”

#5 Gina en dochter Femke – Nieuw-Vennep

“Het positieve van deze periode is dat je als gezin nog sterker wordt samen en nadenkt over de gewone dingen in het leven en deze nog meer gaat waarderen. We kunnen nu even niet naar de opa’s en oma’s, maar we sturen mooie kaarten en videobellen is best gezellig. Femke helpt nu met koken en dat is zo leuk om te zien. We hopen dat deze crisis weer snel voorbij is en dat Femke weer lekker naar school kan gaan. De vakantie naar Amerika hebben we moeten annuleren , maar die gaan we zeker inhalen als alles weer voorbij is!”

#6 Monique met zoon Philippe – Hoofddorp

“Een absoluut positief punt is de rust en de onthaasting, dat is momenteel wel even een verademing. We zijn een druk gezin. De keren dat wij als gezin samen rustig aan tafel zitten zijn normaal gesproken zeldzaam. Dat is dus nu een hele grote verandering. Iedere dag samen aan tafel maakt dat we echt wel een periode van quality time hebben nu. We bespreken dan ook van alles met elkaar, gaan moeilijke onderwerpen zoals de coronacrisis en de gevolgen daarbij ook niet uit de weg. Dat is heel waardevol.”

#7 René en Maaike met zoon Timo en dochter Yara – Hoofddorp

“We hebben een eigen zaak en we zijn overdag hard aan het werk om onze klanten te kunnen blijven helpen. Je merkt dat we ‘s avonds en in het weekend geen sporten, vergaderingen of andere bijeenkomsten hebben. Qua gezin eten we dus iedere avond gezellig aan tafel en gaan daarna wandelen, tv-kijken of een spelletje spelen. Met twee drukbezette pubers is dit best bijzonder. Met onze lieve vrienden doen we nu vaak op vrijdag of zaterdag een online kletsuurtje of een spelletje.”

#8 Huize Natzijl – Nieuw-Vennep

“Wat voor ons belangrijk is in deze periode is dat we als gezin veilig bij elkaar zijn. Vóór deze periode was ons gezin vaak veel onderweg en waren we niet altijd bij elkaar. Daarnaast doen we nu veel spelletjes en verzinnen we leuke dingen om met elkaar te doen. Tegelijk hebben we nu ook veel meer tijd alleen en daardoor ontstaat meer rust en tijd om over dingen na te denken.”

#9 Daniëlle – Hoofddorp

“Dat ik mijn dagen nu vooral binnenshuis slijt, geeft me toch ook wel rust. Weg uit de rush, geen volle agenda meer. De kleine dingen worden belangrijker en je bent op een andere manier verbonden met elkaar. Elkaar fysiek ontmoeten is natuurlijk veel leuker, maar online borrels zijn toch ook best gezellig. Onlangs was ik jarig en dat was heel bijzonder met cadeautjes via de post en video felicitaties. Daarnaast vind ik het heel mooi om te zien wat voor positieve initiatieven er ontstaan, bijvoorbeeld onder lokale ondernemers in Haarlemmermeer. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen door deze mooie initiatieven te delen op Hoofddorp Cityblog.”

De fotograaf: Martine Goulmy

Martine goulmy - raamproject

“Ik zag een heel leuk krantenbericht van fotograaf Annabel Jeuring uit Enschede. Zij fotografeert de mensen achter het raam die thuis in quarantaine zitten. Ik vond dat zo’n leuk idee van haar! Dus toen heb ik een oproep geplaatst om mensen uit Haarlemmermeer op de foto te zetten. De animo was overweldigend en het was superleuk om te doen!”

Martine Goulmy, professioneel en betrokken fotograaf uit Haarlemmermeer. Auteur van het boek Ondernemen en creativiteit. Hierin staan 110 ondernemers geportretteerd. Daarnaast maakt zij vrij ‘kunst’werk onder de noemer ‘wat ziet het oog van Martine’.

Volg ons!

Volg Hoofddorp Cityblog via social media en blijf op de hoogte van de leukste plekken en events van Hoofddorp & omgeving!


Hoofddorpse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Hoofddorp en omgeving of heb je een andere gouden tip?

Tags from the story
,